در حال بارگذاری ...
پنج‌شنبه 27 دی 1403
nus.ac.ir

ولادت با سعادت صدیقه اطهر، حضرت فاطمه زهرا(س) و روز مادر تبریک و تهنیت باد.

ولادت با سعادت صدیقه اطهر، حضرت فاطمه زهرا(س) و روز مادر تبریک و تهنیت باد.

مادر که باشی خواهی دانست که باید عاشق بود و تمام آنچه که نامش به نام خوبیست، در وجود تو می‌درخشد و هرآنچه که به نام زندگیست، تو نامش را به دنبال خواهی داشت. مادر که باشی خواهی دانست که میان محبت و مهربانی تا خشم و غضب فاصله‌ها بسیار است و آنچه که هماره نامش به بودن و سوختن می‌تابد، همان مادر است. مادر که باشی تازه می‌فهمی که چقدر با صبوری فاصله داری و چقدر در مکتب انسانی، کلاس از خود گذشتگی و انسانیت دوره گذاشته بود و من و تو نیاموختیم و ندانستیم و ندیدیم. مادر که باشی تازه می‌فهمی که چقدر حرف‌هایی برای گفتن داشت و چقدر غصه‌ها را قصه کرد تا من و تو در دامانش، پرورش یابیم و به تعالی برسیم و خود قد می‌خماند و در لابلای دستان ترک خورده خویش صورت خویش می‌شست و دستان دعا بلند می‌کرد و آینده‌ای خوش برای من و تو از درگاه خداوند خویش، آرزومند می‌شد. مادر که باشی و چه بسیار حرف‌های نشنیده و نگفته که برای دیدار به وقت قیامت خواست و در پیچ و خم‌های روزگاران، این کهنه رباط بی فرجام، خود را جانانه تقدیم کرد تا به انتظار رویش جوانه‌های خویش در تلالو درختان مثمر ثمر، به نظاره بنشیند. آری مادران این چنین‌اند و چقدر کم گفته‌ایم در اوصافشان.!! سالروز تولد بی بی دو عالم فاطمه مرضیه(س) و تقارن با روز زن و روز مادر این فرشته نجات، برهمه زنان و مادران این سرزمین، مبارک باد.

ولادت با سعادت صدیقه اطهر، حضرت فاطمه زهرا(س) و روز مادر تبریک و تهنیت باد.

بدین مناسبت به نقل فرازهایی از زندگی ایشان می‌پردازیم:

حضرت فاطمه زهرا (س) دختر پیامبر اسلام (ص) و حضرت خدیجه و همسر امام علی (ع) بود. او در روز ۲۰ جمادی‌الثانی سال پنجم بعثت به دنیا آمد و در روز سوم جمادی‌الثانی سال ۱۱ هجری قمری به شهادت رسید.

پدر و مادر حضرت فاطمه(س):

پدر حضرت فاطمه پیامبر اکرم (ص) و مادر ایشان خدیجه بنت خویلد (س) بود. حضرت خدیجه اولین زنی بود که به اسلام روی آورد و تمام ثروت خود را در راه اسلام و مسلمانان صرف کرد.

تولد

حضرت فاطمه زهرا (س) در روز ۲۰ جمادی‌الثانی سال پنجم بعد از بعثت (مشهور به سنه الاحقافیه؛ یعنی سالی که سوره احقاف نازل شد) در شهر مکه در خانه حضرت خدیجه بین زقاق العطارین و زقاق الحجر در نزدیکی مسعی به دنیا آمد. البته شیخ مفید و کفعمی سال تولد حضرت فاطمه (س) را سال دوم بعثت می‌دانند.

ازدواج و فرزندان حضرت فاطمه(س)

حضرت زهرا (س) خواستگارهای متعددی داشت اما بر اساس خواست پیامبر اکرم (ص) حضرت فاطمه (س) با امام علی (ع) ازدواج کرد و با مهریه اندکی به خانه شوهرش رفت.

او صاحب دو پسر به نام‌های حسن (ع) و حسین (ع) و دو دختر به نام‌های ام‌کلثوم و زینب (س) شد و زمانی که برای پنجمین فرزند خودش حامله بود بر اثر ضربه‌ای که به سینه او وارد شد این فرزند را که محسن نام داشت از دست داد. با توجه به این که همه ائمه معصوم ما غیر از امام علی (ع) از طریق حضرت فاطمه (س) به حضرت محمد (ص) می‌رسند به ایشان «ام الائمه» می‌گویند.

ماجرای فدک

ماجرای گرفتن فدک توسط ابوبکر از حضرت فاطمه(س)، پس از وفات پیامبر (ص) اتفاق افتاد. ابوبکر با تکیه بر حدیثی از پیامبر که گفته شده راوی آن فقط خود ابوبکر بوده است، مدعی شد انبیا از خود ارثی بجا نمی‌گذارند؛ اما حضرت فاطمه(س) پاسخ داد که پیامبر (ص) پیش از وفاتشان، فدک را به او بخشیده و امام علی (ع) و ام‌ایمن را بر این سخنش شاهد آورد. بنابر نظر علمای شیعه و برخی از علمای اهل سنت این بخشیدن هنگامی بود که آیه ذوی القربی نازل شد و به پیامبر دستور داد حق ذوی القربی را بدهد.

پس از این اتفاق حضرت فاطمه(س) فرمود: افرادى که عهد خدا و پیامبر خدا را درباره امیرالمومنین على علیه السلام شکستند و در حق من ظلم کرده و ارثیه‌ام را گرفتند و نامه پدرم را نسبت به فدک پاره کردند، نباید بر جنازه من نماز بگذارند. (بیت الا حزان : ص ۱۱۳)

بیماری حضرت فاطمه(س)

زمانی که پیامبر اسلام (ص) از دنیا رفت برخلاف دستور ایشان خلفای سه‌گانه با امام علی (ع) بیعت نکردند و برای این که ایشان را برای بیعت با ابوبکر ببرند درب خانه امام علی (ع) را آتش زدند و آن را شکستند. در این بین ضرباتی به حضرت فاطمه (س) وارد شد که باعث بیماری و زمین‌گیر شدن ایشان و سقط فرزندش شد.

شهادت حضرت فاطمه (س)

حضرت زهرا (س) در روز سوم جمادی‌الثانی سال ۱۱ هجری قمری به شهادت رسیدند. علت شهادت حضرت فاطمه (س) بر اثر ضربات و لطماتی که به ایشان وارد شده بود. در مورد تاریخ شهادت حضرت فاطمه (س) نقل‌قول‌های مختلفی وجود دارد که بعضی ۷۵ روز و بعضی ۹۵ روز بعد از رحلت پیامبر (ص) را صحیح می‌دانند.

حضرت فاطمه (س) در زمان شهادت ۱۸ سال بیشتر نداشت. ایشان وصیت کرده بود که مراسم غسل و خاک‌سپاری‌اش به صورت شبانه و مخفیانه باشد و کسی از محل دفن حضرت فاطمه (س) باخبر نشود. همچنین ایشان در آخرین لحظات عمرشان به حضرت علی(ع) چنین سفارش کردند: پس از من با دختر خواهرم اءمامه ازدواج نما، چون که او نسبت به فرزندانم مانند خودم دلسوز و متدیّن است. همانا مردان در هر حال نیازمند به زن مى‌باشند. (بحارالا نوار: ج ۴۳، ص ۱۹۲)

حضرت فاطمه زهرا (س) از زنان پاکدامنی بودند که تا ابد نامشان جاویدان خواهد ماند.